فهرست مطالب

تاریخ - پیاپی 11 (زمستان 1387)

فصلنامه تاریخ
پیاپی 11 (زمستان 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/11/21
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محمدرضا آرام صفحه 5
    آخرت شناسی از آن جهت که با غیب و به آینده نادیده بشر ارتباط دارد،همواره از مهمترین دغدغه های انسان و نیز از بحث انگیزترین آموزه های ادیان بوده است.براساس آموزه های قرآنی، همه انبیاء به بهشت و سعادت بشارت داده اند و پیروان خویش را از عذاب های الهی ترسانیده اند و آنان را از سرکشی و عصیان و شومی عاقبت این اعمال انذار داده اند و فلسفه نبوت انذار و تبشیر بوده است و اتمام حجت خداوند بر مردم، تا در روز قیامت عذری در برابر محبت های الهی باقی نمانده باشد.
    بنابر چنین آموزه هایی موسی بن عمران، پیامبر بزرگ خداوند نیز می بایستی پیروان خود را نسبت به آینده ایشان انذار داده باشد و بحث معاد میان یهودیان مانند دیگر ادیان از همان ابتدای نبوت وی مطرح شده باشد.اما بیشتر دانشمندان دانش ادیان تصریح می کنند یهودیان اعتقاد روشنی به آخرت و روز جزا ندارند و جزای اعمالشان را بیشتر در این جهان می دانند و اعتقاد به رستاخیز که در دین آنان ذکر شده، قدمتی به اندازه قدمت دیگر اعتقاداتشان ندارد. متخصصان علوم ادیان بر آنند که اعتقاد به بهشت و جهنم و روز جزا در تورات مطرح نشده و این عقیده پس از همجواری بنی اسرائیل با ایرانیان در دوره اسارت بابلی، از آیین زرتشتیان تاثیر گرفته است. به نظر می رسد مهم ترین و اولین منابع تشریح اعتقاد به معاد در منابع دین یهود، کتاب تلمود است. در کتاب گنجینه تلمود آمده است معاد جزو اصول دین یهودیان است و انکار آن گناهی بزرگ محسوب می شود؛ اما گروهی از یهودیان به نام فرقه صدوقیان معتقد به نابودی روح همراه با معدوم شدن جسم بوده اند. همچنین در این که آیا معاد شامل همه انسان هاست یا بعضی از اقشار مردم را شامل می شود، میان دانشمندان یهودی اختلاف است. مجموعه این مباحث و سوالات، ذیل عنوان معاد و فرجام شناسی از دیدگاه یهود به تفصیل در این مقاله مورد بررسی و تحقیق قرار گرفته و نیز به تناسب، موضع قرآن درباره آخرت شناسی در دین یهود بیان گردیده است.
    کلیدواژگان: سیر تاریخی، فرجام شناسی (معاد)، یهود، کتب عهد عتیق، تورات، برزخ، بهشت، جهنم
  • نصرالله پور محمدی املشی، بابک زیلاب پور صفحه 35
    شیخ ابراهیم چهارمین مرشد طریقت صفوی بود که بیست و یک سال رهبری خانقاه اردبیل را بر عهده گرفت. هم زمان با مرشدی او، تیموریان و قراقویونلوها در ایران و آناطولی فرمانروایی می کردند و عثمانی ها نیز در صدد تصرف سرزمین هایی بودند که توسطامیر تیمور گورکانی جدا شده بود.
    در چنین شرایطی بود که شیخ ابراهیم توانست با قدرت معنوی خود و با بذل و بخشش هایش آوازه و شهرتش را تا مناطق دور دست برساند و حتی از پدران خود نیز در این زمینه پیشی گیرد. او در این دوره که جنگ و رقابت بین قراقویونلوها و تیموریان در ایران وجود داشت و آناطولی نیز هم چنان ناآرام بود توانست با دوری جستن از اقدامات نظامی و سازماندهی دستگاه تبلیغاتی خود مریدان زیادی را به خانقاه اردبیل جذب نماید و زمینه را برای فعالیتهای جدید شیخ جنید فراهم سازد.
    کلیدواژگان: ایران، آناطولی، خانقاه اردبیل، شیخ ابراهیم صفوی
  • ناصر جدیدی، پوریا جلالی خالص صفحه 57
    بی تردید، ظهور فاتحی به نام نادر شاه افشار در اواسط قرن دوازدهم هجری، برای ایران لازم بوده است. اوضاع آشفته کشور بگونه ای بود که روسیه و عثمانی شمال غرب و غرب کشور را با همدیگر تقسیم کرده و مناطق مرکزی ایران نیز در چنگ افغان های غلزایی بود. در چنین شرایطی نادر ظهور می کند و تمام انتظاراتی را که یک فرد ایرانی می تواند داشته باشد، برآورده می کند. ایجاد آرامش و امنیت و سرکوب مدعیان داخلی، رساندن کشور به مرزهای طبیعی و سیاسی اواخر دوره صفویه و حتی فراتر از انتظار، فتح هندوستان، ولی چه سود که نادر شرری بود و در هوا افسرد.اما اوضاع اجتماعی، سیاسی، اقتصادی کرمان در دوره نادرشاه چگونه بوده است؟ نادر در ایام پادشاهی خود دوبار به کرمان سفر کرد، سفر اول، قبل از حمله وی به قندهار انجام گرفت و چنان مردم کرمان را برای مهیا کردن تجهیزات و آماده کردن راه عبورش به قندهار تحت فشار قرار داد که در منابع محلی و عمومی کمتر به آن پرداخته شده است. نمونه هایی از این فشارها دستور ساختن زنجیر برای عبور لشکر نادر از رودهیرمند بود که مردم کرمان باید این تجهیزات را اگر چارپایی نداشتند برروی دوش خود تاهیرمند حمل می کردند. تمام امکانات مورد نیاز و مهمتر از همه، پول که به عنوان مالیات از کرمانیان وصول شد.سفردوم، آخرین سفر نادر، قبل از مرگ وی بود. نادر که در اواخر عمر به شدت از لحاظ جسمی و روانی، عذاب می کشید و این خود آزاری را تبدیل به مردم آزاری کرده بود، به فجایع هولناکی در کرمان دست زد که متاسفانه مورخان درباری مثل میرزامهدی خان استرآبادی یا محمدکاظم مروی هیچ اشاره ای به آنها نمی کنند. ساختن مناره از جمجمه های قربانیان، قتل فجیع نایب الحکومه و کلانتر شهر به بهانه های واهی وسپس بریدن مالیات دور از انصاف برای کرمانیان. کار به جایی رسید که بعضی از مردم کرمان برای ادای مالیات تعیین شده مجبور به فروش دختران و پسران خود به سربازان تاتار اردوی نادر و بازرگانان ترکمان شدند.
    کلیدواژگان: تاریخ، کرمان، نادرشاه افشار، اجتماعی، سیاسی
  • محمدرضا جلالی، حسن اسماعیلی، سکینه سلیمی صفحه 81
    در مقاله پیش رو نویسندگان بی نفی دیگر علل شکست ایرانیان در برابر حمله مغول، بر عوامل روان شناختی پای فشرده اند. اعتقاد ما بر آن است که سلطان محمد و به تبع او ایرانیان به درماندگی اکتسابی دچار آمده بودند. از این رو ابتدا و به تفصیل روند روز افزون قدرت سلطان محمد احصاء شده تا تمهیدی برای انتقال مفهوم روان-شناختی زمینه ساز عدم مقابله و قبول شکست تدارک آید. در این جهت به تسخیر مناطقی چون بلخ و هرات و غزنه و مازندران و کرمان و سیستان و سمرقند و بخارا و تضعیف دشمنان دیرینی چون گورخانیان و قراختاییان و غوریان اشاره شده به جایی که مصمم گشت خلیفه الناصر الدین الله را به تایید اقتدار خویش به تمکین وادارد و به بغداد لشکر کشید. برخی همچون جوینی به مذهب خرافه باوران مقابله فعال او با خلیفه را که رفتار معمول سلاطین پر قدرت است و تا به آخر ادامه داشت سرآغاز ادبار و پریشان حالی او دانسته اند. اما درست تر آن است که سلطان در پاسخ به اندیشه های سنجیده سلاطین قراختایی و نایمانی – گورخان و کوچلوک خان – درایت کامل به خرج نداد و با اغوا شدن به روند تصاعدی قدرتش، عملا تمهیدات نظامی زمینه ای برای تهاجم به ایران را از سوی مغولان فراهم ساخت. در روند تسلیم محض سلطان در برابر چنگیز و مغول پذیرفتنی است که عواملی همچون تسلط و غلبه ترکان خاتون بر شخصیت فرزند، خرافه گری و مخالف خوانی متعصبان در اعتراض به حمله بغداد و مرکز خلافت، تقلیل مشروعیت مذهبی، نارضایتی مردمان مناطق از او و کارگزاران او، تبعات سوء نفی بلد و مجازات روحانیون ذی نفوذ، بخشی از علل شکست را تبیین می کنند، اما هر یک و مجموعه آنها عوامل متداول حکومت های شاهی در ایرانند، آنچه بر سر سلطان و ایران و ایرانیان در حمله مغول آمد چیز دیگری است. مستندات تاریخی شواهدی متقن در روند درماندگی رفتاری سلطان نشان می دهند. حتی تا عمل محرک و نابخردانه غایرخان که سلطان از ان حمایت پنهان و آشکار می کرد خللی در عزم سلطان مشاهده نمی شود. اما یکباره بعد مواجهه اولیه وی با پسر چنگیز و درونی کردن هیبت رزمندگی مغولان، اعتماد به نفس از سراسر وجود سلطان رخت بر می بندد و جسارت هر گونه کنش موثری را از او باز می ستاند. بعد از این سلطان نه تنها به تلقین نفس، از خویش سلب جرات می کرد، بلکه سرکردگان و لشکریان را نیز از عواقب خطرناک مقاومت می هراسانید. زار و حقیر و درمانده از جایی به جایی دیگر می گریخت و از رقم خوردن تقدیر الهی در روی آوری اقبال به مغولان و ادبار به ایرانیان می گفت. گریز و اجتناب او از پیش روی مغولان، جرات مغولان را تقویت می کرد و ترس فعلیت یافته در او را به ایرانیان تسری می داد. سرانجام این ترسندگی شدید درماندگی اکتسابی که هر گونه رفتاری را بی-ثمر در کسب نتیجه دلخواه می سازد و ترکیب آن با تقدیرگرایی که سلطان و خواص و عوام مشترکا ترویجش می-کردند آن شکست شوم و ناگواری بود که ابن اثیر بر آن است که تا پایان تاریخ نظیرش را هیچ مردمی نخواهند دید.
    کلیدواژگان: سلطان محمد، مغولان، درماندگی اکتسابی، ترس
  • حسین زمانی، حمیدرضا جدیدی صفحه 105
    نا بسامانی های فراوان جامعه ی ایران در سالهای پایانی سده ی سیزدهم خورشیدی اوضاع آشفته ای ایجاد کرده بود به شکلی که کودتای سوم اسفند 1299 و روی کار آمدن دولت سیدضیا ء و برآمدن رضاخان بسیاری را امیدوار کرد که راهی برای غلبه بر این مشکلات پیدا شده است. اما خودسری ها و یکه تازی های رضاخان که از سوی انگلیسی ها حمایت و راهنمایی می شد با وجود بعضی اثرات مثبت مایه ی نگرانی گردید. رضاخان برای تسلط کامل بر ایران و انقراض سلسله قاجار برنامه هایی را پی گیری کرد که یکی از آنها تغییر قانون اساسی و آوردن “جمهوری” به ایران بود تا بعد از رئیس جمهور شدنش به بهانه یی جمهوری را هم کنار گذاشته، همه کاره شود. انگلیس نیز که قرارداد 1919 وثوق را از دست رفته می دید تحقق هدف تسلط کامل بر ایران را در حمایت از رضاخان جستجو می کرد. جمهوری رضاخانی اگرچه در آغاز با تبلیغ و سروصدای فراوان مطرح شد ولی مخالفتهای گروهی از رجال روشنفکر سیاسی، روحانیون و مردم را برانگیخت. میرزاده عشقی شاعر جوان و روزنامه نگار انقلابی که از ثمرات درخت مشروطه خواهی ایرانیان محسوب می شد نیز از جمله مخالفانی بود که در مقالات، سخنرانی ها و اشعارش به سختی مقابل رضاخان موضع گرفت و در نهایت به دست عمال اوکشته شد. ترور عشقی و تاثیر آن بر افکار عمومی یکی از عوامل چشم پوشی رضاخان از جمهوری شد.
    کلیدواژگان: عشقی، رضاخان، جمهوری، انگلیس، مخالفت
  • عبدالمجید طالبتاش صفحه 121
    الفاظ و عبارات قرآن کریم تولید شده از جانب آفریدگار هستی است که توسط فرشته امین وحی بر پیامبر عظیم الشان اسلام فرود آمده است تا انسان ها در سایه تعلیمات و آموزه های حیاتبخش آن، طریق مستقیم زندگی را دریابند و با به کار گیری دستورات آن به سعادت و خوشبختی دنیا و آخرت نائل آیند. اما از آنجا که این کتاب آسمانی در سیر نزولی خود از جایگاه «عند الله » به میان انسانها که ساکن در این کره خاکی هستند، فرو فرستاده شده، در قالب متن بشری درآمده است تا برای انسان ها قابل دسترسی و بهره برداری باشد. بدیهی است که چنین متنی نیاز به توضیح و تبیین دارد که بر اساس فرمان الهی این مهم بر عهده شخص پیامبر اسلام نهاده شده است. لذا می فرماید: «و انزلنا الیک الذکر لتبین للناس ما نزل الیهم و لعلهم یتفکرون نحل/44» این مساله سبب شده است که پیامبر اسلام از نخستین روزهای نزول قرآن، به تبیین و توضیح برخی آیات بپردازد که برخی از کاتبان وحی و صحابه به نوشتن آن توضیحات در حاشیه متن قرآن اقدام می نمودند واین امر خاستگاه نوعی تدوین در نگارش قرآن شد که امروزه با عنوان «حاشیه گذاری قرآن» شناخته می شود. لذا حاشیه گذاری بر قرآن از زمان صدر اسلام آغاز شد و همچنان ادامه دارد. با پیشرفت چاپ و نوع کتاب نویسی این امر وضعیت جدیدی به خود گرفته است که رایج ترین نوع آن را می توان در چاپ قرآنهای مترجم دنبال نمود. اما پژوهشگران قرآنی تنها به ترجمه متن قرآن اکتفا نکرده اند و به نگارش ترجمه واژگان، شان نزول آیات، توضیح واژگان و آیات و سایر اطلاعات مرتبط اقدام نموده اند. این مقاله که بر گرفته شده از طرح پژوهشی «قرآن مترجم» است تاریخ این گونه پژوهش های قرآنی را مورد تحقیق و بررسی قرار داده است و به بررسی شیوه حاشیه گذاری قرآن مترجم و ویژگی های آن پرداخته است.
    کلیدواژگان: ترجمه، حاشیه گذاری، قرآن کریم، پژوهشگران مسلمان، تاریخ
  • قاسم فتاحی، دکترکیوان لولویی صفحه 151
    تاریخ علم را نباید جدای از تاریخ سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی دانست. مسلمانان پس از فتوحات اولیه، با توجه به توصیه و تاکید فراوان اسلام به تحصیل علم و دانش و فراگیری از هر کس و از هر کجا، کار ترجمه و نقل علوم از زبان های مختلف به عربی را از قرون دوم و سوم هجری به قوت تمام در بیت الحکمه و دیگر مراکز علمی جهان اسلام دنبال نمودند؛ و این روند در قرن چهارم و نیمه اول قرن پنجم نیز ادامه یافت. منبع اصلی علوم عقلی که به جهان اسلام راه یافت یونان و محفل علمی آن بود. هارون و مامون مترجمان بسیاری در رشته های گوناگون علوم و دانش های متداول در آن روز را در بیت الحکمه مامور ترجمه کتب کرده بودند. دانشمندان مسلمان با بهره گیری از اندوخته های ملل دیگر، بر روی آنها تعمق و تحقیق کردند و آثار شگرفی از خود بر جای نهادند، آثاری که بعدها به زبان های لاتینی، عبری و غیر آن ها ترجمه گردید. بدین ترتیب مسلمانان دانش یونانی را در قرون وسطی حفظ کردند، به آموزه های قدیم یونانی چیزهای زیادی افزودند و نقش مهمی را در شکوفایی علمی دنیای غرب در قرون جدید ایفا کردند
    کلیدواژگان: اسلام، ایران، یونان، علم، تمدن
  • کریم گلشنی راد، میترا خدام پور صفحه 173
    با مطالعه ی منابع مربوط به دوره ساسانی متوجه می شویم که زن دارای شخصیت حقوقی بود. بر اساس کتاب مذهبی اوستا، از نظر حقوقی زن با مرد برابر می باشد و تفاوتی بین این دو وجود ندارد. هر جا که در اوستا نام مرد می آید، نام زن نیز در ادامه آورده می شود و هر جا که مرد ستایش می شود، زن نیز ستایش می گردد. از نظر قوانین حقوقی، پدر خانواده نمی توانست دختر خود را مجبور نماید از کسی سرپرستی و پرستاری نماید؛ هنگام ازدواج نظر دختر را جویا می شدند و پدر و سرپرست خانواده حق نداشت دختر را به زور شوهر دهد ولی دختر برخلاف میل پدر می توانست ازدواج نماید. در صورت فوت شوهر، مادر یا کدبانو به سرپرستی خانواده می رسید و ارث دریافت می داشت. دختران و زنان می توانستند به کارهای اقتصادی بپردازند و در صورت لزوم مستقلا و بدون نیاز به قیم و سرپرست در دادگاه شرکت کرده و حق شهادت دادن داشتند.
    کلیدواژگان: زن، قانون، دوره ساسانی، آیین زردشتی، ازدواج، طلاق
  • یوسف متولی حقیقی صفحه 191
    با پیروزی کودتای 28مرداد 1332یکی از دغدغه های اصلی حکومت کودتا نحوه ی بر خورد با دکتر محمد مصدق نخست وزیر ساقط شده ی ایران بود. از آنجایی که رژیم پهلوی تاخیر در محاکمه ی مصدق را به زیان موجودیت خود می دید بر آن شد تا با محاکمه و سپس محکومیت مصدق، نهضت ملی ایران و هواداران آن را از صحنه ی سیاسی کشور حذف کند. در این راستا رژیم برای محاکمه ی مصدق دادگاه نظامی تشکیل داد. مصدق تشکیل دادگاه علنی را برای محاکمه ی خود به فال نیک گرفت و آن را به فرصتی برای دفاع از خود و نهضت ملی ایران تبدیل نمود و با دفاعیات خود رژیم کودتا و حامیان خارجی آنرا به چالش کشید. سیر برگزاری جلسات محاکمه ی مصدق و یارانش در دادگاه نظامی و لایحه دفاعیه و واکنش های او و هوادارانش موضوع این مقاله است.
    کلیدواژگان: ایران، تاریخ، کودتای28 مرداد، دادگاه نظامی، مصدق، محاکمات تاریخی
|
  • Dr. Mohammad Reza Aram Page 5
    Thus because eschatology is related and linked to the unseen and human ignore future, always has been the most important human concerns and the most arguable religious teachings. Based on Quranic teachings, all Prophets have had good news to heaven and happiness and have frightened all his followers of Divine Retribution and have warned them from rebellion and bad deeds and the philosophy of Prophecy was warn and the good news and God's ultimatum to the people, so that in the day of resurrection, is not left excuses against the Divine Blessing and Love. According to some such doctrine, Musa Ibn Umran, the great Prophet of God should warn his followers toward their future and the resurrection debate among Jews like other religions, from the very beginning of his Prophethood, has had been raised, but most religious scholars asserted that Jews do not clearly believe in the hereafter and the Day of Judgment and know their punishment and reward actions in this world and the belief in resurrection is no longer old like their other beliefs. Religions scientists say that the belief in heaven and hell and the Day of Judgment has not been raised in the Torah and this opinion has the effect of the Zoroastrian religion. It seems that the most important and the first sources describe the resurrection belief in Jewish sources, is the book of Talmud. The book Talmud states that the Resurrection is part of the faith principles of Jewish. A group of Jewish sect called Sadoqiyan has been believed to the destruction of soul and body also whether this resurrection includes all human beings, or some segments of the population is included, is the difference between Jewish scientists. This set of discussions and questions about the course of eschatology history from the perspective of Jewish has been investigated in detail, in this article and also to discuss fitness, the Quran's position has been expressed on eschatology in Judaism.
  • Dr Nasrollah Poor Mohamadi Amlashi, Babak Zilab Poor Page 35
    Sheikh Ebrahim was fourth spiritual director (Morshed) of Safavid's mystical path (Tarighat) that was leader of Ardebil's monastry (Khaneghah)for 21 years.At the same time, Timurids and Qara quyunlus ruled in Iran and Anatolia, and as well Ottomans tried to conquest lands that Timur Gurkani had separated them. At this condition, Sheikh Ebrahim could be to send his fame and reputation by spiritual power and gifts, to far region and he could go even a head of his ancestors on this line. At this period that there was war and competition between Qara quyunlus and Timurids in Iran and unstable condition prevailed upon Anatolia, he could attract many of people to Ardebil's monastry by avoiding from military actions and organizing of his advertising methods, and to provide field for new activity Sheikh Joneyd.
  • Naser Jadidi, Poorya Jalali Khales Page 57
    Undoubtedly, the advance of a conqueror man like Nader Shah Afshar in the middle of 12th century (A.H) was required for Iran. The disturbed situation of country was by the way that Russia and Turkish divided northwest and west of country together and central parts of Iran were in the hand of Ghalzaii Afghans. Nader advented in these situation and did all expectations that an Iranian person had. Bringing peace, security and suppress of interior claimants, extending country to natural and politicat frontiers like the end of Safavieh's period and even though farher up expectation India conquest but no advantage because Nader did many good actions but destroyed them with some of his actions. But how was the social, political and economical situations of Kerman in Nadershah period? Nader traveled twice to Kerman in his kingship's period.His first trip was before his attack to Ghandehar and forced Kermanian to gathering equipments and made ready his passing way to Ghandehar but in local and public sources no one paid attention to this point much. Examples of these pressures were like order for making chains to pass Nader's army from Hirmand river that if Kermanian had no animals, themselves should take these equipments to the Hirmand. All required, equipments and the most important thing and mean money as tax received from Kermanian too.The second and last Nader's trip to Kerman, was before his dead. Nader who was in tarture from physical and mental points of view in last days of his life, changed self persecute to inhumanity (man- persecuting) and did frightening calamitous in kerman that unfortunately count historians like Mirza Mehdi Khan EsterAbadi or Kazem Marvi never pointed to this event. Making minaret from victim's skulls,calamitous killing of deputy-governor and harbor's master by vain excuses and then high taxes for Kermarnian, forced then to sell their sons and daughters to the tartar soldiers of Nader's army and Turkoman merchants for paying taxes.
  • Dr. Mohammad Reza Jalali, Hassan Ismaili, Sakineh Salimi Page 81
    The main focus of the writers of the beforehand study, without ignoring other reasons of Persian's downfall in the Mongol Invasion, has been studying psychological elements of this defeat. We believe that Sultan Muhammad and consequently Iranians were afflicted with a kind of acquired insolvency and breakdown. Thus, primarily, the progression of Sultan Muhammad's ever-increasing power is collected, in detail, which would be used as a psychological background for people's surrender and acceptance of defeat. In the process of Sultan's overall submission to Genghis and the Mongols, it is acceptable that some factors such as Turkan Khatoon's influence on her son, superstitions, accusing extremists, who were against the invasion of Baghdad and the caliphate, of rebellion, reduction of validity and legitimacy of religion, people's discontent of him and his agents in different regions, drawbacks of ostracism, and punishment of influential clerics, clarify the defeat. But, any of these elements, and all of them as a collection, was the existing factors of all Iranian monarchies; what happened to the King, Iran, and the Iranians during the Mongol Invasion is of another kind. Historical documentation presents evidences of the king's ineffectual behavior. His escape and circumvention from the Mongols was strengthening their courage and transferring his potential fear to Iranians. The end result of this severe fear was an acquired feebleness which refuted any effort in obtaining the desired result. The mingling of this incapacity with fatalism, which the king and the nobility commonly promoted it, brought about the most ominous defeat, which in Ibn Asir's viewpoint, no other nation will experience the same failure till the end of history.
  • Dr Hossein Zamani, Hamidreza Jadidi Page 105
    The abundant disorganization of Iran society during the last years of 13th century(counted according to solar calendar) made a chaotic situation in such a way that the Coup-d’etat of 3rd of Esfand, 1299 accompanied by empowering of Seyed Zia’s government and the emergence of Rezakhan made lots of people hopeful that a new way had been found to overcome all the problems but stubbornness and sole contending of Rezakhan who was supported and led by the English people became the leaven of anxiety despite the presence of some positive effects. Rezakhan followed some programs in order to get overall domination on Iran and distinction of Qajar dynasty, among them were changing of Constitutional Law and bringing Republic to Iran, in case after being selected as a president, the Republic could be set aside for another excuse and he became the one with absolute power. Also England which lost the contract of Vosugh 1919, searched certainty of overall domination aim in Iran through supporting Razakhan. Although the Republic of Rezakhan was proposed by widespread publicity and clamor, it arose the objection of some groups of political open minded men, the clergy men and the people. Mirzadeh Eshghi, the young poet and revolutionist journalist who was considered as one of the fruits of Constitutionalism tree of Iranians was among the protesters who toke a serious position against Rezakhan in his articles, lectures and versifications and was eventually assassinated by Rezakhan’s agents. The martyrdom of Eshghi and its effect on public thought was one of the factors of Rezakhan’s connivance from Republic.
  • Dr Abdolmajid Talebtash Page 121
    Quran words and its phrases made by God Almighty have sent down by Gabriel to the Holy Prophet so that humans find the right path of life and by obeying of Quran commandments reach the felicity world and hereafter. But since this scripture in his descending, has been sent down from "the vicinity of God" to among of humans who are residents on the earth, it has been made in humanity form to be understandable by human. It is obvious that this kind of texts needs to be explained and interpreted and on the basis of Divine command, this matter has been on the responsibility of the Prophet. So God says: وَأَنزَلْنَا إِلَيْكَ الذِّكْرَ لِتُبَيِّنَ لِلنَّاسِ مَا نُزِّلَ إِلَيْهِمْ وَلَعَلَّهُمْ يَتَفَكَّرُونَ"And We have sent down unto thee (also) the Message; that thou mayest explain clearly to men what is sent for them, and that they may give thought. "This caused the Prophet from the early period of descending of Quran, to explain and interpret some verses of Quran to some revelation scribes and companions of Prophet were acting to the writing of explanations in margins of Mushaf and this established a new kind of Quran writing that is now known with the name of " Writing on the sidelines of the Quran". The writing on the margin of the Quran stated from the early period of Islam and it still continues. With the improvement of edit technology, this has been taken a new situation and the most common type that can be found in the edition of translator Quran. But the Quranic scholars havent confined to the translation of Quran text and acted to the translation of vocabularies, causes of verses descending, interpreting of vocabularies, and verses, and the other related information. This paper which has been taken from the proposal of "Translator Quran" has examined and researched the history of Quranic researches and has studied and reviewed the type of writing on the margin of the Quran and its characteristics.
  • Ghasem Fattahi, Dr. Keyvan Loloi Page 151
    The Science history is not separable from political, social, economical and cultural history. Aftar first victories, according to recommendation and emphasis of Islam about obtaining education and Knowledge from every one and every where, muslims translated and quoted sciences from different languages to Arabic powerfully from second and third hejira centuries in Darol hakamah and the other Islamic scientific centers: And this process continued until fourth century and first middle of fifth century. Greece was the main source of wisedom sciences that entered into Islam. Haroon and Maaoun appointed many translators for translating of books in different fields of commin sciences and Knowledge in Darol hekamah. Muslim scientists searched about other countries works and pondered on them and created excellent works which later were translated into latin, Hebrew and other languages. There for, muslims retained Greek Knowledge in middle ages and added many things to them and played an important role on scientific development of west in recent centuries.
  • Dr . Karim Golshani Rad_Mitra Khadam Pour Page 173
    When Study Sources of Sassanied Period, We understand that Women had Legal Character. According of Avesta, Women and man Were Equal. in this book, When to Come Name of Man, also to come Name of Women, and when man to Praise, also Women to Praise. Father Couldn’t to EnForce his daughter that guardianship From Person. At the time of married asked opinion of girl and Father she to marriage but girl could married contrary to opinion of her father and directore of Family Couldn’t to EnForce her Father. if husband died, Mother or Kadbanw could becam director of Family and obtain in heritance. Girls and Women could to Engagein Economic Works and when be Need independent and without Need of director to participate in court and could totestify.
  • Dr.Yousef Motavali Haghighi Page 191
    With the triumph of mordad 28th 1332 coup d`etat,one of the main concerns of the coup d`etat`s government was the way of dealing with Mosadegh.The fallen prime minister of Iran.Since Pahlavi`s regime saw any delay in Mosadegh`s trial agaist his existence,decided to exclude the national movement of Iran and its proponents from political field of the country by trial and then convicting Mosadegh.For this purpose,the regim held on military courts.Mosadegh considered folding of an open court as an opportunity for defending himself and the national movement of Iran and challenging the coup d`etat`s regime and its foreign supporters.The trial Msadegh and his friends in the military court and his reaction and the reaction of his proponents is the subject this research.